Kezdetek


Hajdúszoboszlón a sportrepülés már a második világháború előtt elkezdődött, bár erről az időszakról elég kevés információ maradt az utókorra. A harmincas években szervezett repülési tevékenységről még nem beszélhetünk, csupán a nyári időszakban népesült be a város „nagylegelője” az itt táborozó debreceni és fővárosi repülőemberekkel. A Hajdúszoboszlón kísérletező emberek már ekkor észrevették a repülőtér egyedülálló termikus adottságait, kivételes elhelyezkedését.

 A régi hajdúszoboszlói repülőtér

A második világháború után a repülőtér az egyik legmeghatározóbb hazai kiképzőbázis lett ahol vitorlázórepülő és motoros repülő oktatás folyt. Ebben az időszakban számos teljesítményrepülő edzőtábort rendeztek Hajdúszoboszlón, valamint a válogatott keret is többször itt végezte felkészülései repüléseit.

Ennek az időszaknak meghatározó és egyben kiemelkedő alakja volt Kotrás Gábor, aki még életében legendává vált a vitorlázórepülők között és pályája során több ezer fiatallal osztotta meg repülő tudását.

 

Az MHSZ-en belül végbenő összevonásnak köszönhetően a hatvanas évek végén a hajdúszoboszlói repülés megszűnt. A repülőtechnikát áttelepítették, megsemmisítették, a vitorlázórepülőknek Miskolcon vagy Nyíregyházán kellett repülniük.

 

Újrakezdés


Pár elszánt hajdúszoboszlói vitorlázórepülő azonban mindent elkövetett azért, hogy a repülőteret „Csipkerózsika álmából” felébressze. A nyolcvanas évek végén rengeteg munkával sikerült újraindítani a repülést Hajdúszoboszlón. Az MHSZ megszűnését követően elmondható, hogy a hajdúszoboszlói repülés megállt a saját lábán, a klub egyben maradt. Az újrakezdés évei alatt repülőtér folyamatos fejlődésen ment át, a klub taglétszáma szépen növekedett, a korábbi elismertségét újra kezdte kivívni. A repülőtéren a helyi tagok repülése mellett hamar elkezdődött a versenyek, repülőnapok szervezése.

 

Napjainkban


Jelenleg egyesületünk, az Aero Club Hajdúszoboszló Sportegyesület üzemelteti a Hajdúszoboszló Önkormányzatának tulajdonában lévő sportrepülőteret. A repülőtér főépületének, a hangáraknak és különböző kiszolgáló épületeknek a fenntartása, állagmegóvása, a repülést kiszolgáló berendezések fenntartása mind az egyesületünk feladata. A repülőtér területe 115 ha amely része a Natura 2000 hálózatnak.

Egyesületünk célja a Hajdúság légi szabadidős és versenysportjának szervezése, fenntartása és fejlesztése, a sporttevékenység feltételeinek megteremtése, a verseny- és szabadidő sport támogatása, a légi sportok népszerűsítése. Az egyesület folyamatos fejlődésének köszönhetően a tagok létszáma mára 115 főre duzzadt és a repülés fejlődését követve újabb repülési szakágak találták meg nálunk a helyüket.

 

repuloter-szakosztalyok

Szakosztályaink:


motoros repülő

vitorlázórepülő

ultra light

siklóernyő

ejtőernyő

hőlégballon

Ezen kívül a fenti szakosztályokba tagozódva TMG (Touring Motor Glider), autogiro és UL (Ultra Light) kategóriájú repülés is zajlik.

Napjainkban a hajdúszoboszlói sportrepülés reneszánszát éli. A szabad légterek beszűkülése, az egyedülálló repülési lehetőségek miatt a repülőtéren aktív repülő élet folyik, rendszeresek a táborok, versenyek és találkozók.

A debreceni repülőtér fejlesztése miatt 2007-ben az Aero Klub Debrecen Sportegyesület áttelepült repülőterünkre. A kiváló vitorlázórepülő pilótákat tömörítő klub azóta teljes részévé vált a repülőtérnek, sőt, tagjai eredeti klubtagságukat megtartva immár az Aero Club Hajdúszoboszló Sportegyesület létszámát is gyarapítják.

A repülőtér közvetlen szomszédságában található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma a HungaroSpa Hajdúszoboszló Gyógyfürdő, amely különleges kikapcsolódási lehetőséget biztosít a versenyzők, kisegítőik és családtagjaik számára. További kirándulási, pihenési célpont lehet az ország első és legnagyobb nemzeti parkjának, a Hortobágyi Nemzeti Parknak a meglátogatása.

 

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk, látogassanak el hozzánk!